Incinerarea umană reprezintă o procedură practicată încă din cele mai vechi timpuri, care constă în arderea persoanelor decedate într-un centru specializat denumit “crematoriu”, iar cenușa rezultată în urma acestei proceduri poate fi îngropată într-o groapă funerară sau păstrată într-o urnă funerară de către aparținătorii defunctului.
În România, incinerarea încă reprezintă un subiect tabu, destul de controversat și contrar credințelor religioase, fiind astfel o practică neacceptată de către Biserică. Cu toate acestea, în legislația românească incinerarea reprezintă o practică legală. Mai mult decât atât, incinerarea defunctului constituie un drept garantat de statul român, prin Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care prevede la art. 80 alin. (1) și (2) faptul că oricine are dreptul de a-și alege funeraliile și de a dispune cu privire la propriul corp chiar și după moarte, iar, în situația în care solicitarea expresă a decedatului nu există, vor fi respectate solicitările membrilor de familie ori dispozițiile primarilor în a căror rază teritorială a avut loc decesul, cu obligația de a se avea în vedere și apartenența religioasă a defunctului.
În continuare îți vom prezenta cele mai frecvente întrebări cu privire la procesul de incinerare:
- Ce acte sunt necesare pentru solicitarea incinerării defunctului?
- Actul de identitate al persoanei care solicită incinerarea;
- Acte care atestă gradul de rudenie față de defunct;
- Copie certificat constatare deces;
- Certificatul de deces;
- Adeverința de înhumare;
- Certificatul de îmbălsămare;
- Autorizație transport defunct;
- Actul prin care defunctul și-a exprimat legal dorința cu privire la incinerare (dacă acesta există).
- Unde se poate realiza incinerarea persoanelor decedate?
Incinerarea defuncților se realizează în crematoriile umane, care se află în stadiu de funcționare. La momentul actual, în România funcționează trei crematorii, respectiv:
- București – Crematoriul Vitan-Bârzești;
- Cluj – Crematoriul Pro Ignis Cluj;
- Bihor – Crematoriul Phoenix Cremation Services Oradea.
- Pot asista aparținătorii decedatului la procesul de incinerare?
În măsura în care crematoriul ales permite aceasta, rudele defunctului pot asista la procedura de incinerare a defunctului.
- Ce se întâmplă cu cenușa rezultată după incinerare?
În funcție de dorința defunctului sau ale rudelor acestuia, după caz, cenușa rezultată după procesul de incinerare poate fi: îngropată, păstrată de către rude, depusă într-un columbar, împrăștiată pe mare, pe uscat, în aer.
- Care sunt avantajele incinerării?
- Costuri mai mici decât în cazul înhumării;
- Posibilitatea de a păstra rămășițe celui drag.
Pentru a-ți ușura organizarea incinerării persoanei dragi și ținând cont de faptul că anumite produse și servicii funerare nu sunt oferite de către crematorii, Elvida Funerare îți pune la dispoziție două pachete de servicii funerare de incinerare, în funcție de bugetul tău, dar și de dorințele tale. Așadar, pentru mai multe informații și sfaturi utile cu privire la serviciile și pachetele funerare pe care le oferim, nu ezita să ne contactezi telefonic 24h/24h, ori la sediul nostru din Calea Plevnei nr. 214, Sector 6, București.