Totul despre decesul în spital
Decesul unui pacient internat în spital poate avea loc în urma unui accident grav, poate surveni ca urmare a unei boli incurabile, ori poate fi chiar iminent. Indiferent de situație, odată cu survenirea decesului persoanei internate în spital, este important să știi care sunt pașii procedurali ce trebuie urmați într-un astfel de moment, pe care îi prezentăm în continuare:
- Constatare deces
- Constatarea decesului pacientului este realizată de către medicul primar, specialist ori de garda, după caz. Acesta are obligația de a consemna în foaia de observație a pacientului cauza morții, precum și data și ora la care a survenit decesul, sub semnătura și parafa sa.
- Pacientul decedat rămâne în salon timp de două ore după constatarea decesului.
- Anunțare deces
- Spitalul are obligația de a anunța aparținătorii pacientului decedat cu privire la decesului acestuia în termen de maxim două ore de la constatarea decesului.
- Transport pacient decedat
- După expirarea celor două ore de la constatarea decesului, pacientul decedat este transportat la morga spitalului, unde va fi depus în camera frigorifică.
- Întocmirea certificatului medical constatator de deces
- Întocmirea certificatului medical constatator de deces se realizează și semnează de către medicul de pe secția în care a fost internat pacientul decedat, cu excepția cazurilor în care se realizează autopsia anatomo-patologică sau medico-legală.
- Autopsia anatomo-patologica reprezintă o procedură obligatorie în cazul tuturor deceselor survenite în spital care nu sunt cazuri medico-legale, cu scopul de a confirma, preciza sau completa diagnosticul clinic. În acest caz, certificatul medical constatator de deces se întocmește și semnează de către medicul anatomo-patolog.
- Autopsia medico-legală reprezintă o procedură obligatorie în caz de moarte violentă, cauza necunoscută a morții sau cauză suspectă a morții. În această situație, certificatul medical constatator de deces se întocmește și semnează de către medicul legist.
- În cazul în care aparținătorii defunctului nu doresc efectuarea autopsiei, aceștia au obligația asumării în scris a acestei decizii.
- În termen de maximum 24h de la constatarea decesului, medicul de pe secția în care a fost internat pacientul decedat are obligația de a întocmi certificatul medical constatator de deces în baza actului de identitate al defunctului. Acest document este necesar pentru a putea obține Certificatul de deces de la primărie.
- Eliberare bilet de ieșire din spital
- Eliberarea biletului de ieșire din spital reprezintă o formalitate obligatorie, în cuprinsul căruia sunt menționate informații referitoare la boală și deces.
- Declarare deces
- Declararea decesului persoanei se realizează după finalizarea tuturor procedurilor spitalicești, în termen de 3 zile (include atât ziua decesului, cât și ziua efectuării declarației), de către familie, rude, prieteni, personal medical din cadrul unității în care s-a produs decesul, cu scopul de a obține Certificatul de deces, precum și Adeverința de înhumare de la Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) sau de la primăria din rază căreia s-a produs decesul.
- Preluare pacient decedat
- În baza biletului de ieșire din spital, aparținătorii defunctului pot prelua trupul neînsuflețit al acestuia, cu ajutorul firmei de pompe funebre cu care colaborează. Aceasta din urmă se va ocupa de organizarea tuturor procedurilor privind înmormântarea prin oferirea de servicii și pachete funerare complete.
Astfel, Elvida Funerare vine în sprijinul tău prin oferirea de servicii funerare complete, 24h/24h precum și pachete funerare în funcție de nevoile și dorințele tale.
Pentru mai multe informații cu privire la serviciile și pachetele funerare pe care le oferim, nu ezita să ne contactezi telefonic 24h/24h. De asemenea, ne găsești și la sediul nostru din Calea Plevnei nr. 214, Sector 6, București.