ce este doliu

Decesul unei persoane apropiate este cu siguranta momentul cel mai dificil si greu de acceptat prin care fiecare dintre noi trecem in viata, provocand o imensa durere in sufletele.

Inevitabil, toti trecem la un moment dat printr-o astfel de experienta in viata si oricat de pregatiti emotional credem ca suntem, trecerea in nefiinta a unei persoanei dragi noua, ne impacteaza si ne socheaza de fiecare data.

Ce este doliul?

Noțiunea de doliu este una foarte familiara atunci cand vine vorba de moartea unei persoane indragite, reprezentand, astfel, modalitatea prin care ne putem exterioriza sentimentele de durere survenite ca urmare a decesului. Totodată, doliul reprezintă și o forma de exprimare a respectului fata de memoria celui trecut in nefiinta.

Doliul reprezinta o perioada pe care fiecare dintre noi o percepe diferit, perioada in care ne simtim coplesiti de diverse sentimente precum negarea ideii de moarte, suferinta cauzata de moarte, regretul lucrurilor nespuse, depresia, constientizarea si acceptarea decesului iar, in final, vindecarea sufletului nostru.

Cat se tine doliul?

Potrivit cutumelor religioase, pentru rudele cele mai apropiate (precum copil, sot, parinte, frate, sora) doliul este recomandat a se tine 1 an de zile, iar pentru rudele mai îndepărtate ori prieteni sau cunoștințe recomandarea doliului este de 40 de zile.

Totuși, aceste cutume religioase nu sunt obligatorii, unele persoane alegând să țină doliu mai puțin de 40 de zile, mai mult de un an sau chiar și toată viața. Niciuna dintre alegeri nu este gresita, deoarece doliul se tine atat cat considera fiecare de cuviinta si cat simte fiecare.

Sa nu uitam, totusi, ca doliul cel mai important este cel pe care il purtam in sufletele noastre, zi de zi, intrucat nu exista un alt “loc” mai bun si pur in care sa ne manifestam respectul fata de memoria celui trecut in nefiinta.

Cum se tine doliul?

In perioada de doliu, conform traditiilor este recomandat sa respectam urmatoarele obiceiuri:

  • Purtarea hainelor negre, negrul fiind culoarea asociata decesului;
  • Purtarea hainelor decente (se evita hainele decoltate, mulate, blugii rupti, fuste scurte etc.);
  • Evitarea participarii la petreceri precum nunti, botezuri, zile de nastere, zile onomastice etc;
  • Evitarea organizarii de petreceri;
  • Evitarea barbieritului, in cazul barbatilor;
  • Evitarea purtarii unui machiaj strident, manichiurii colorate, coafurilor extravagante, in cazul femeilor;
  • Evitarea consumului de alcool în exces.

Pentru ca stim si intelegem cat de dificile  si dureroase sunt astfel de momente in vietile fiecaruia dintre noi, Elvida Funerare îți pune la dispozitie serviciile funerare complete pe care le oferim 24h/24h, atât în țară, cât și în străinătate.

Pentru mai multe detalii si informații cu privire la serviciile și pachetele funerare pe care le oferim, nu ezita să ne contactezi telefonic 24h/24h.

De asemenea, ne poti contacta si la sediul nostru din Calea Plevnei nr. 214, Sector 6, Bucuresti.